Rocarta-online

Media romaneasca


[Cuprins]

Revolutia din 89 si media

Primul ziar liber

Dupa Revolutia din Decembrie 1989 a avut loc o adevarata explozie informationala care nu a avut echivalent in nici un alt sector al societatii romanesti. Tranzitia de la hipercentralism, de la controlul absolut al Partidului Comunist, de la o cenzura a informatiei foarte stricta la o libertate deplina a avut loc doar in cateva saptamani. Cele cateva ziare zilnice centrale care erau editate in ultima decada a regimului comunist aveau intre 4 si 6 pagini fiecare (ziarele locale erau aproape inexistente). Televiziunea centrala care initial transmitea pe doua canale timp de 20-24 ore zilnic si-a redus programul la un canal cu numai 2 ore de transmisie zilnica (intre orele 20 si 22). Activitatea publicistica a avut un declin dramatic astfel ca in 1989 au aparut numai 1900 de titluri, mai putin decat in anii 1950 si 1960.

Explozia in media

Explozia care a avut loc dupa 1990 s-a materializat intr-o crestere exponentiala a numarului de publicatii, de ziare si periodice, atat in capitala cat si in provincie, de edituri, de statii de radio si televiziune, de agentii de presa, toate in sectorul privat. In sectorul public mai sunt doar agentia de presa nationala ROMPRES (f. 1949), Societatea National de Radiodifuziune (f. 1928) si Televiziunea (f. 1957) si cateva alte institutii. Circulatia principalelor ziare zilnice in 1990 depasea frecvent 1 milion de copii pe zi, acum acest numar este intre 100.000 si 200.000. Fata de 24 de edituri de stat acum exista peste 3000 de edituri private. Statiile de radio si televiziune, institutiile de media si editurile sunt intr-o competitie acerba. Pe langa agentia nationala de stiri ROMPRES, mai exista si agentii private: Mediafax, AR Press si AM Press.

Televiziune

Compania nationala de televiziune care numai in cativa ani si-a extins timpul de transmisie cu o treime, avand acum peste 13.000 ore de transmisie pe an si are trei canale: TVR1, TVR2 si TVR International, cu studiouri locale in Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara. Cele mai populare statii private de televiziune sunt Antena 1 si PRO TV, urmate de Prima TV, Tele 7 ABC, Sigma etc., care transmit 56 de programe la nivel national.

Radio

Societatea Nationala de Radiodifuziune (avand trei programe nationale si emisiuni in 17 limbi pentru ascultatorii din strainatate) si-a marit transmisiile de la 60.000 la peste 80.000 de ore pe an. Totusi trebuie sa faca fata unei concurente din partea a 140 de statii private, dintre care cele cu audienta cea mai mare fiind Radio Contact, ProFM, Romantic, Delta, Uniplus, Total, Fun etc. Numarul de abonati radio este de 4.2 milioane iar cel de televiziune 4.1 milionae.

TV prin cablu

In ceea ce priveste televiziune prin cablu prin cei 2.8 milioane de abonati Romania detine pozitia de leader in Europa.

Presa scrisa

Principalele ziare, conform numarului de cititori, sunt Adevarul, Romania Libera, Evenimentul Zilei, Curentul, Ziua, National, Curierul National, Libertatea, Cronica Romana etc. Exista si ziare in engleza si franceza, ca de exemplu Nine o'Clock si Bucarest Matin, si cateva saptamanale, ca de exemplu Romanian Economic Observator, Romania Libera (in engleza), Romanian Business Journal, The Business Review sau revista lunara Curierul Romanesc (pentru diaspora romana). De a lungul ultimilor 2-3 ani presa scrisa in celelalte orase din Romania sau extins in ceea ce priveste numarul de cititori si influenta. Revistele ilustrate saptamanale sau lunare au avut o extindere rapida mai ales in cele culturale si de stiinta (de asemenea exista saptamanale ca Romania literara care are 30 de ani vechime, 22 sau Dilema, care au fost fondate dupa Revolutie si care si-au mentinut cititorii fideli). Exista cam 1.320 de ziare si reviste scoase in prezent, dintre care 110 sunt zilnice, 180 sunt in limbile materne ale minoritatilor nationale, mai ales in maghiara si germana. Productia editoriala este de in jur de 7.500 de titluri pe an, cu o circulatie de aproape 40 milioane de copii. Vezi Cultura romana, Cinematografia romaneasca, Opera romana, Teatrul romanesc, Literatura romana, Stiinta romaneasca, Economia Romaniei, Romania, Istoria romanilor!

Domenii


Click here to access the EduSoft website